top of page

Swimming Israel

Public·278 members

[JALKAPALLO<<] Kazakstan Suomi elää live 07.09.2023


Kazakstan


[11] Araljärvi on kutistunut 1960-luvulta asti jokien vesien mennessä peltojen kasteluun. Järven pinta-ala on kutistunut 60 prosenttia ja vesimäärä 80 prosenttia. Veden suolaisuus on samalla lisääntynyt 45 grammaan litrassa entisestä 10 grammasta litrassa. Tämä on luonut valtavan ympäristöongelman. [12] Järvi on katkennut kahtia, eteläiseen ja pohjoiseen Araljärveen. Suojatakseen pohjoista osaa Kazakstan rakensi Kok-Aralin padon järvien välille.


Toisaalta nimitystä kazakki käytetään myös kazakkien puhumasta kielestä. Neuvostovallan aikaisia venäläisperäisiä nimityksiä Kazahstan, kazahstanilainen ja kazahi pidetään nykyään vanhentuneina. Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Pinnanmuodot ja vesistöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Altaivuoristoa Kazakstanissa. Kazakstanin laajoja aroja. Kazakstan on pinta-alaltaan Keski-Aasian suurin valtio. Sen rajanaapurit etelässä ovat Turkmenistan, Uzbekistan ja Kirgisia, pohjoisessa ja lännessä Venäjä ja idässä Kiinan Xinjiangin autonominen alue. Lännessä Kazakstan rajautuu myös Kaspianmereen. [10] Kazakstanin pinnanmuodoissa on suuria alueellisia eroja, sillä Tienšanvuoriston Khan Tengri kohoaa lähellä Kirgisian rajaa 6 995 metriin ja Kaspian syvänkö on lännessä jopa 132 metriä merenpinnan alapuolella.


Kazakstan | HS.fi


[10] Kolmasosa valtiosta on kuitenkin alankoa ja viidesosa vuoristoalueita. Kazakstanin länsi- ja lounaisosa kuuluvat Kaspian syvänköön. Siitä etelään ovat Ustjurtin laakio ja Mangyšlakin niemimaa. Sisämaassa on puolestaan laajoja autiomaita. Entisen Araljärven ympäristössä on Aral Karakum, valtion keskiosissa Betpaqdala sekä eteläosissa Moıynqum ja Kyzylkum. [11] Idässä Altaista ulottuu kolme vuoriketjua Kazakstanin puolelle. Niiden eteläpuolella sijaitsevat puolestaan Tarbagataivuoristo.


Myös tapa istua mieluummin lattialla kuin tuolilla pöydän ääressä on säilynyt myös moderneissa asumuksissa. [59] Kazakstanilaiseen ateriaan kuuluu aina lihaa ja leipää sekä usein leivän lisäksi myös toista hiilihydraatinlähdettä kuten riisiä, pastaa tai perunaa. Kazakstanin kansallisruoksi on nimetty beshbarmak, johon kuuluu useimmiten lihaa, perunaa ja pastaa. Suomennettuna beshbarmak tarkoittaa "viisi sormea", jolla viitataan paimentolaistapaan syödä sormin[60]. Pilahvi on maan yhteinen perinneruoka Uzbekistanin kanssa. Liha- ja kasviskeittoja kuten borssia syödään usein smetanan kanssa, samoin pelmenejä.


Näitä tasavallan alueiden kanssa tasa-arvoisia kaupunkeja ovat entinen pääkaupunki Almaty, jota aikaisemmin kutsuttiin Alma-Ataksi, nykyinen pääkaupunki Astana sekä Baikonur. Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Baikonurin lämpövoimala Kazakstanissa teollisuustuotanto on hyvin vähäistä. Neuvostoliiton hajottua tehtaat autioituivat. Työtavat sekä työkoneet ovat monin osin vanhentuneet. [48] Vuonna 1995 Venäjän federaation hallitus vuokrasi 20 vuodeksi Baikonurin kosmodromia ympäröivän 6 000 neliökilometrin alueen ja Baikonurin kaupungin.


[[KATSOA NETISSÄ]] Slovenia Kanada elää live 14


Yksi suurimmista uraanintuottajista maailmassa on Kazatomprom. Kazakstanin uraanikaivokset tuottivat 42 prosenttia maailman uraanista vuonna 2019, joten se oli maailman suurin uraanintuottaja. [55] Kaivosteollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kazakstanissa on useita kaivannaisia, kuten altaiitti, ametisti, berylli, turkoosi, borniitti, brusiitti, vanadiniitti, kipsi, rubiini, dioptaasi, kvartsi, jadeiitti, puhdas kulta, kulta, baryytti, kassiteriitti, kupriitti, lapislatsuli, malakiitti, milariitti, puhdas kupari, nefriitti, opaali, topaasi, turmaliini, kalsedoni, scheeliitti[56] Maatalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Viljaa viljellään 16, 3 miljoonalla hehtaarilla, siitä lähes 14 miljoonaan hehtaaria on vehnää. Se on maailman suurimpia jauhojen vientimaita. Hedelmien ja vihannesten suhteen maa on suunnilleen omavarainen, niiden viljely edellyttää usein kastelua joka toteutetaan mieluiten tihkukasteluna.


26. huhtikuuta 1994 allekirjoitettiin Kazakstanin tasavallan ja Kiinan kansantasavallan rajasopimus. Kazakstan liittyi Naton rauhankumppanuusohjelmaan 19. jäsenvaltiona 27. toukokuuta 1994. Huhtikuun 1995 kansanäänestys pidensi presidentti Nazarbajevin kautta vuoteen 2000. Vuoden 1999 vaaleissa, joita ETYJ piti järjestettynä, hänet valittiin uudelleen vielä seitsemäksi vuodeksi, ja uudelleen 2005.


Itsenäistymisen jälkeen venäläiset alkoivat muuttaa pois maasta ja monet kazakit palata sinne. Kazakkien osuus oli 1990-luvun puolivälissä noin puolet väestöstä. Kazakkien ja venäläisten lisäksi Kazakstanissa elää uzbekkeja (3, 1%), ukrainalaisia (1, 6%), uiguureja (1, 5%), tataareja (1, 1%) ja saksalaisia (1, 0%). [58] Kazakstanin kaupungeissa väestössä iso osa on slaaveja. Kazakstanilaisperheistä peräti kolme viidesosaa elää maaseudulla. Maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa kazakkeja on noin puolet väestöstä.


Kaupunkialueet on merkitty tähdellä. [47] Almatyn alue Almaty* (aluetasoinen kaupunki) Aqmolan alue (Astana päähallintopaikkana) Aqtöben aklue Astana* (aluetasoinen kaupunki) Atırawin alue Baikonur* (entinen Leninsk) Itä-Kazakstanin alue (Öskemen eli Ust-Kamenogorsk) Mañğıstawin alue (Aqtaw, entinen Ševtšenko) Pohjois-Kazakstanin alue Pavlodarin alue (Pavlodar) Qarağandın alue (Qarağandı) Qostanayn alue Qızılordan alue (Qızılorda) Etelä-Kazakstanin alue Länsi-Kazakstanin alue (Oral) Jambılin alue (Taraz, entinen Džambul) Kazakstanissa on alueita ja kaupunkeja, joilla on alueen asema.


(LIVE HD>>) Tšekki Latvia elää live 15 toukokuuta 2023 V


Maitotaloustuotteet, kuten juustot, eivät ole hinnaltaan kilpailukykyisiä tuontijuustoihin verrattuina. Lihaa tuotetaan paljon mutta kulutetaan vielä enemmän, etenkin siipikarjan lihaa tuodaan ulkomailta. Karjatalous tarvitsee myös ulkomailla tuotettua rehua, etenkin viherrehua. [57] Kauppapolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Semey (vuoteen 1994 Semipalatinsk) satelliittikuvassa Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kazakstanilainen paimen Kazakstanin tilastokeskuksen mukaan maan väkiluku lokakuussa 2020 oli 18, 8 miljoonaa ihmistä.


(SUORA LÄHETYS-) Yhdysvallat Latvia elää live 28 toukokuuta


(KATSELLA<<<) Tšekki Kazakstan elää 2022 14


TV:: Suomi - Ranska elää Live


Etelässä se on −5... −1, 4 astetta. Heinäkuussa pohjoisen lämpötilat nousevat 20 asteeseen ja etelässä peräti 29 asteeseen. Kazakstanin vuotuinen sadanta on varsin vähäinen. Maan eteläosien vuoristolaaksoissa sadanta on 400–500 millimetriä, kun se pohjois- ja keskiosissa on 200–300 millimetriä. [16] Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kazakstan on suurelta osin tasankoa ja aavikkoa, ja metsät peittävät vain noin kolme prosenttia maan pinta-alasta. Tasangoilla ja aavikoilla kasvaa marunoita, tamariskeja ja kuivimmilla alueilla höyhenheinää. Tasankojen eläimiä ovat antiloopit ja vapiti, kun taas vuoristomailla elää muun muassa susia, karhuja, lumileopardeja, kärppiä ja soopeleita.


Jalkapallo, Eurooppa: Kazakstan live tulospalvelu, tulokset


[Tänään] Tšekki Kazakstan elää live 14 toukokuuta 2023 - ALFA


Se voi tuottaa yli miljoona barrelia päivässä. Uuden sopimuksen mukaan 1/2008 Kazakstanin öljy-yhtiö KazMunayGas osuus kaksinkertaistui 16 prosenttiin. Suurimmat projektin ulkomaiset öljy-yhtiöt ovat Eni, Shell, Exxon Mobil ja Total. Muita jäseniä ovat ConocoPhillips ja Inpex. [53] Uraani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kazahstanin sosialistisessa neuvostotasavallassa uraanin etsiminen alkoi 1943. Uraaniesiintymiä on Aqmolan alueella Stepnogorskissa[54] ja Pohjois-Kazakstanin.


Kaupungistumista vetää eteenpäin erityisesti maahanmuutto, kun taas kazakit eivät muuta maaseudulta kaupunkeihin yhtä ahkeraan. [58] Kazakit puhuvat turkkilaisiin kieliin kuuluvaa kazakkia. Venäjä on toinen virallinen kieli, ja se on Kazakstanin laajimmin osattu kieli. Kazakstan on muslimivaltio, ja 70, 2 prosenttia väestöstä oli vuoden 2009 tietojen mukaan islaminuskoisia. Suurin osa muslimeista on sunneja. Kristittyjä oli vuonna 2009 väestöstä 26, 2 prosenttia. Kristityistä suurin osa on ortodokseja. [58] Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kazakkien paimentolaistaustan symboli on jurtta. Vaikka harvat nykyisin asuvat jurtassa, näitä käytetään erilaisten tapahtumien pitopaikkoina.


Väestöstä kaupungeissa eli 11, 1 miljoonaa ja maaseudulla 7, 7 miljoonaa. Väestönkasvu oli ollut 1, 3 prosenttia vuoden aikana eli väestö oli kasvanut noin 239 000 ihmisellä. [4] Kazakstanin väestöstä 67 prosenttia on etnisesti kazakkeja. Venäläisiä oli samaan aikaan 20, 2 prosenttia asukasluvusta. Itsenäistymisen jälkeen kazakkien osuus on selvästi kasvanut ja venäläisten osuus pienentynyt. Slaaveja oli tullut alueelle erityisesti Neuvostoliiton aikana, ja vuonna 1989 kazakkeja oli vain hieman enemmän kuin venäläisiä.


[59] Unescon Maailmanperintöluettelossa on Kazakstanista kolme kohdetta: Pohjois-Kazakstanin aro ja järvet, Khoja Ahmed Yasavin mausoleumi ja Tamgalyn alueen kalliopiirrokset. [61] Kazakstanin poliittista kulttuuria on arvosteltu satiirielokuvalla Borat. Se on aiheuttanut laajan keskustelun Kazakstanissa ja sen uskotaan loukkaavan maata. Lainmuutoksen myötä URL borat.


Putinin puheesta otettua, live juuri menossa nyt


Huuhkajat lentää hornankattilaan, jossa Tanska koki yhden


About

ברוך הבא לקבוצה! אתה יכול להתחבר עם מנויים אחרים, לקבל עדכונ...

Members

 • Vitaliy Zonov
  Vitaliy Zonov
 • Jack Hollington
  Jack Hollington
 • Princess Princess
  Princess Princess
 • Helen Barton
  Helen Barton
bottom of page